Wanneer begin je met het inrichten van de babykamer?

Als je voor het eerst zwanger bent zijn er honderden vragen die door je hoofd gaan. Er komt heel erg veel op je af. Eén van de vragen die ik had was; wanneer moeten we gaan beginnen met het inrichten van de babykamer. Omdat ik het heel gaaf vind om de babykamer een echt jongenskamer of meisjeskamer te maken, besloten we om sowieso te wachten tot we het geslacht zouden weten. Wil je dit niet weten en graag een neutrale babykamer maken, dan zou je in principe elke moment kunnen beginnen. Ik heb uitgezocht wat wordt aanbevolen als “beste moment” voor het inrichten van de babykamer.

Wat moet er allemaal gebeuren in de babykamer?

Iets om rekening mee te houden is de hoeveelheid werk wat er gedaan moet worden om de babykamer in te richten. Wil je gaan behangen en verven dan ben je uiteraard langer bezig en zul je ook eerder moeten beginnen. Is het een kwestie van meubeltjes shoppen en neerzetten dan hoef je alleen rekening te houden met de levertijd van sommige items. Maak voor jezelf een lijstje met wat er allemaal moet gebeuren om de babykamer af te hebben. Zet op dit lijstje ook hoe lang je verwacht te doen over verschillende taken of bijvoorbeeld hoelang de levertijd is van de meubeltjes of hoelang het duurt voordat de verflucht uit de babykamer vertrokken is.

De babykamer verven

Als je de babykamer gaat verven is het belangrijk dat er genoeg tijd over is om de babykamer goed door te luchten. Kies bij het schilderen bij voorkeur een verf op waterbasis. De dampen van chemische oplosmiddelen in verf zijn niet goed voor je ongeboren baby en ook zeker niet voor jou. Lucht de kamer goed door zodat alle schadelijke stoffen uit de kamer weg zijn. Aangeraden wordt om te beginnen met de babykamer rond de 26 weken zwangerschap (als je wilt gaan verven). Zo is er (normaal gesproken) nog genoeg tijd over om de kamer goed te doorluchten.

Lees ook: 
Welke verf is geschikt voor het verven van de babykamer?
Kun je muurstickers op behang plakken?

Levertijd van babykamer meubels

De levertijd van babykamer meubeltjes verschilt heel erg per winkel. Ik heb onderzocht hoelang de levertijd bij de bekendste babykamer winkels is om je een goede indicatie te geven. (let op, de levertijden kunnen afwijken).

De grote babywinkels zoals Babypark, Baby-Dump en Van Asten babysuperstore geven allemaal aan te kunnen leveren binnen 3 weken, mits het artikel voorradig is. Is een artikel niet op voorraad dan zal deze speciaal voor jouw besteld worden en dan kan de levertijd toch flink gaan oplopen. De langste levertijd die ik ben tegengekomen is ongeveer 12 weken geweest. Persoonlijk vind ik dit te lang en zeker met de enorme hoeveelheid keus die er is kies ik dan liever voor een andere babykamer. 12 weken is net zolang als het hele eerste trimester!!

Lees ook:
Wat heb je nodig in de babykamer + gratis checklist

Wat is lichamelijk het verstandigst?

Zoals je waarschijnlijk al weet is de zwangerschap opgedeeld in 3x 3 maanden, 3 trimesters. Het eerste trimester wordt gezien als de onzekere periode, de periode waarin de kans het grootst is dat er iets mis gaat. Vaak wachten mensen ook met het vertellen van een zwangerschap tot de 12 weken. Ook voel je je in het eerste trimester vaak niet zo goed. De misselijkheid is absoluut geen pretje en ook voel je je anders omdat je lichaam aan het wennen is aan alle hormonen die ineens door je lichaam vliegen. Het eerste trimester (dus tot ongeveer week 12) is dus niet de meest verstandige periode om ta gaan beginnen aan de babykamer. Begrijp me niet verkeerd, als jij direct wilt gaan beginnen aan de babykamer vanaf het moment dat je zwanger bent, moet je dat absoluut doen! Je mag natuurlijk helemaal zelf kiezen wanneer voor jou het beste moment is.

In het tweede trimester ga je je wat beter voelen. De extreme vermoeidheid wordt wat minder en ook is de misselijkheid weg. Deze periode is dus een stuk geschikter om te gaan beginnen met de babykamer. Wil je graag, net als ik, een echte jongens- of meisjeskamer maken, dan zul je nog even geduld moeten hebben. Het is mogelijk om het geslacht vanaf 14 weken zwangerschap te bepalen via een pretecho praktijk. Via de verloskundige is het mogelijk om dit bij de 20 weken echo te zien.

Het is verstandig om de babykamer rond de 32 weken zwangerschap af te hebben. Vanaf dit moment begint je buik toch wel echt heel erg bol te worden en zullen klusjes lichamelijk te zwaar zijn.

Conclusie; gedurende je gehele zwangerschap kun je beginnen aan de babykamer. Het beste moment om dit te doen is in het tweede trimester, dus vanaf week 13. Wil je het geslacht van jouw kindje eerst weten dan zul je moeten wachten tot uiterlijk week 20. En, zorg er voor dat de babykamer klaar is rond week 32.

 

Wil je de babykamer ook nog super leuk decoreren en echt helemaal af maken? Dan kunnen de muurstickers van LM Baby Art natuurlijk niet ontbreken! Geen zorgen, onze levertijd is; voor 15:00 uur besteld, vandaag verzonden. Dus je mag nog wachten met bestellen tot na week 32 😊.

Lees ook:
Nesteldrang? Goed voor de babykamer!

┬ę 2017 - 2021 LMBabyart | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel